Zakonodaja

Temeljna zakonska podlaga glede energijske učinkovitosti je brez dvoma Pravilnik o učinkoviti rabi energije v Republiki Sloveniji PURES 2010.

Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (Ur. L. RS, št. 52/10) – PURES 2010 določa tehnične zahteve, ki morajo biti izpolnjene za učinkovito rabe energije v stavbah. Vključuje tudi zahteve po zagotavljanju lastnih obnovljivih virov energije za delovanje sistemov v stavbi, ter načine in postopke za izračun energijskih lastnosti stavbe.

V evropskem merilu je glavna zakonska osnova Evropska direktiva o energetski učinkovitosti stavb – zadnja prenova 31/2010/ED, na osnovi katere je zasnovan tudi PURES 2010, vendar ne popolnoma!

Trenutne direktive in pravilniki so še vedno usmerjeni le v energijsko učinkovito projektiranje, za preverjanje dejanskega energijsko učinkovitega funkcioniranja stavbe pa se v obeh primerih priporočajo (in v tujini že uporabljajo!) TERMOGRAFSKI PREGLEDI STAVB.

Na podlagi Drugega nacionalnega akcijskega načrta za energetsko učinkovitost za obdobje 2011 – 2016 je v pripravi Okoljska dajatev za onesnaževanje zraka s CO2 (ukrep H.2). To bo pomenilo, da bo vsak objekt moral imeti izdelano ENERGIJSKO BILANCO, na podlagi katere bo odmerjena OKOLJSKA DAJATEV!

Še vedno pa si lahko zagotovite NEPOVRATNA sredstva za obnovo in sanacijo svojega doma in si tudi tako zagotovite tudi NIŽJO okoljsko dajatev.
Na podlagi TEMOGRAFSKEGA PREGLEDA Vam lahko podjetje TERMOVID pripravi predlog sanacije in nato izdela tudi ENERGIJSKO BILANCO.  Tako da boste lahko svoj objekt sanirali po vaših časovnih in finančnih zmožnostih, tudi s pomočjo nepovratnih sredstev, ter ne le prihranili pri obratovalnih stroških objekta, pripomogli k ohranjanju čistega okolja, ampak se boste izognili tudi OKOLJSKIM DAJATVAM, ki se bodo zagotovo uvedle v prihajajočih 3 letih.
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam